Lasketteluvälineet

Lasketteluvälineet

Lasketteluvälineet ja niiden hankinta

Jossain vaiheessa laskettelukärpäsen purema on jo niin paha, että pitää hankkia omat välineet. Laskettelusiteiden säätö tai suksien pituus yhtä lailla kuin lumilaudan pituus, kaikki on oltava sopivia itselle. Laskettelukeskuksen vuokravälineissä on se hyöty, että siellä saa aina palveluna itselleen sopivat. Mutta nyt on aika mennä ostoksille! Oikean suksen löytymiseen tarvitaan neljä asiaa: pituus, paino, taitotaso ja millaisissa laskuolosuhteissa yleensä laskee. Suksen pituuteen vaikuttaa eniten laskijan pituus sekä taitotaso. On olemassa taulukoita, joista voi hakea suuntaa ja yleensä taitavat myyjät osaavat neuvoa tarkemmin. Näppituntuma on sellainen, että lyhimmillään sukset voivat olla leuan tasolla ja pisimmillään ne voivat olla laskijaa pidemmät. Lasten suksiin ei kannata jättää kasvuvaraa lainkaan.

Lasketteluvälineet ja varsinkin laskettelusuksen pituus riippuu myös laskijan taitotasosta. Aloittelijan suksen on oltava vielä helpot ja kevyet, joten silloin lyhyempi suksi on parempi valinta. Ne kääntyvät näppärämmin, joten niitä on helpompi hallita.

Laskettelusuksen pituus, entä monon koko?

Laskettelusuksen pituus, entä monon koko?

Jos suksen pituus osuu aloittelijalle kohdalleen, niin monojen kanssa joutuu ehkä vähän kokeilemaan, että löytää itselleen sopivat. Eikä elämää helpota sekään, että monojen koot ilmoitetaan mondokokoina. Se tarkoittaa sisäkengän pituutta sentteinä. Helpointa on piirtää omasta jalastaan muoto paperille.

Kun se on mitattu, kannattaa koko pyöristää lähimpään puoleen senttiin. Toki myymälöistä löytyy jalkamittari, jolla koon saa helposti mitattua. Kun pituus on selvillä, on syytä myös mitata jalan leveys, jolloin pystytään rajaamaan tiettyjä monoja pois laskuista. Laskettelukengän tulee tuntua napakalta ja varpaiden koskettaa kevyesti monon kärkeä. Kävely ja koukistelu auttaa sovituksessa.

Monon jäykkyys

Lasten monoihin ei saa jättää kasvuvaraa, vaan monon tulee olla tiukka ohuella sukalla. Monon pitää ehdottomasti olla jäykkä, ja se ilmoitetaan flex -indeksinä. Mitä suurempi luku on, sitä jäykempi on kenkä. Aloittelijan kannattaa aloittaa monolla, joka joustaa riittävästi eteenpäin eli sen jäykkyys on hyvä olla alle 70. Kantapää ei saa päästä liikaa liikkumaan kengässä.

Kaikki laskettelukeskukset Suomessa vuokraavat välineitä, joten omia ei välttämättä tarvitse ottaa mukaan, jos lähtee esimerkiksi Lapin rinteille. Näissä tilanteissa ammattitaitoinen henkilökunta on hyvänä apuna neuvomassa. Silti kannattaa tutustua hyvissä ajoin kunkin paikan välinevuokraukseen etukäteen. Lisäksi on hyvä selvittää, mitä settiin kuuluu, ettei tule yllätyksiä esimerkiksi siitä, että kypärä ei kuulu pakettiin kuin alle 6-vuotiaille.

Lukijoiden kuulumisia

Kyselimme kuulumisia lukijoiltamme

Kiitos kysymästä hyvää kuuluu! Mä olen tottuneesti aina jonkun lankun päällä. Kesällä aika kuluu skeittaillessa ja kierrellessä kisoja ja sama meno jatkuu talvella, mutta lumilaudan kera. Tämä ei olisi mahdollista ilman onnenkantamoista, joka tuli vastaan sattumoisin, kun etsin tietoa siitä, mitä tarkoittaa kasino ilman rekisteröitymistä.

Jonne

Kiertelen mielelläni talvisin talviurheilukeskuksia ja Skimbaaja on tuttu jo vuosien takaa. Hurahdin myös alamäki pyöräilyyn, joten kesällä rinteet tullaan alas lumilaudan tai suksien sijasta alamäkipyörällä. Rinteistä on iloa muulloinkin kuin pelkästään talvella.

Tomppa

Skimbaaja on legenda, joten en edelleenkään malta olla lukematta blogia. Ehkä laskettelukeskuksia voisi esitellä vähän enemmän ja sitä kautta saataisiin lisää säpinää! Mutta mulle laskettelu tuli harrastukseksi ihan vahingossa, mutta sinällään hyvä, en edes muista, mitä ennen tein talvisin.

Mikael
Lasketteluvälineet ja niiden säädöt

Lasketteluvälineet ja niiden säädöt

Intohimoinen skimbaaja on selvillä siitä, millaiset lasketteluvälineet hän tarvitsee, mistä niitä saa sopivaan hintaan sekä mikä on parasta tai laadukkainta. Välineitä on joka lähtöön ja jokaisella tietysti on suosikkinsa. Makuasioista ei voi kiistellä. Kun lähtee välineiden ostosreissulle, siihen kannattaa varata riittävästi aikaa. Sovittelemalla ja kokeilemalla löytyy hyvät monot, sopivan mittaiset sukset sekä sauvat ja kypärä päähän. Laskettelijalle hyvä ja viihtyisä vaatetus on myös kunnollinen investointi. Tärkeintä näissä hankinnoissa kuitenkin on ettei yliarvioi omaa osaamistasoaan.

Laskettelusiteiden säätö onnistuu liikkeessä varmasti kaikkein parhaiten. Tähän tarvitaan DIN laskuria ja sellainen löytyy välineitä myyvistä liikkeistä. DIN -arvo perustuu painoon, pituuteen, ikään sekä taitotasoon. Lisäksi on kerrottava monon pohjan pituus. Sen voi joko itse mitata, mutta se on yö painettu monon kantaan ja kyseessä on kolminumeroinen luku. Näistä laskemalla saa laskettelusiteiden asetukset. Mutta - tässäkin on muistettava, että asetukset ovat suksikohtaisia ja vaihtelevat valmistajien välillä.