Siirry suoraan sisältöön

Laskettelu-keskukset Suomessa

Laskettelukeskukset Suomessa, jopa etelässä

Lumilautailu on kasvattanut suosiotaan tasaisesti ja varsinkin nuoriso on löytänyt lajin hyvin. Suomen pitkä talvi, joka tosin eteläisimmässä Suomessa on lyhentynyt jopa kuukaudella, tarjoaa hyvät puitteet tälle rinteessä tapahtuvalle temppuilulle. Rinnelasku on lautailijalle yksinkertainen tapa aloittaa harrastus. Kruisailu laudalla alas rinnettä omaan tahtiin on yhtä nautinnollista kuin kahden suksen varassa. Ja missä muualla on tähän mahdollisuus kuin laskettelukeskuksessa. Tällaisia keskuksia Suomessa on kaikkiaan noin sata eri puolilla maata. Parhaimmat ja pisimmät mäet löytyvät tietysti Pohjois-Suomesta, mutta määrällisesti noin 60 sijaitsee etelä- tai keskiosassa. Pohjoisessa sijaitsevat siis Suomen mittakaavassa pisimmät rinteet eli yli kilometrin pituiset. Esimerkiksi Ylläksellä on mahdollisuus nauttia myös vapaalaskusta ja sen tuomasta nautinnosta.

Laskettelukeskukset Suomessa eivät varmasti vedä vertoja Alpeille, mutta kaunis talvinen luonto on plussaa. Laskettelun alkeet voi opetella missä iässä tahansa ja tällaisessa hiihtokoulussa oppii laskettelun lisäksi rinnekäyttäytymistä ja -sääntöjä, hissin käytön sekä toisten auttamista.

Laskettelukeskukset Suomessa

Laskettelun alkeet helpossa rinteessä

Ei ole mikään häpeä opetella laskettelemaan vasta aikuisena. Sinne vaan lasten sekaan opettelemaan ja siitä se laskettelun nautinto lähtee kuin vaivihkaa. Helpoissa rinteissä myös hissit on tehty helpommiksi, koska alkuun suksien kanssa liikkuminen saattaa tuntua haasteelliselta.

Kun pääsee vauhtiin, helpommissa rinteissä on tarjolla myös ratoja, jossa on pieniä hyppyreitä ja mahdollisesti jopa aaltolatuja. Niiden avulla taito kasvaa ja harjoittelusta tulee mielekästä ja monipuolista. Se kasvattaa intoa ja mikä vielä tärkeämpää kuin olla motivoitunut. Kaatuminen ei ole mikään katastrofi, koska jokainen on ollut aloittelija jossakin vaiheessa. Kaatumistakin on hyvä harjoitella.

Etelän mahdollisuudet

Etelä-Suomesta löytyy paljon mahdollisuuksia lasketteluun. Kokonniemi, Solvalla, Sveitsi, Mielakka, Hirvensalo, Serana, Talma, Kalpalinna, Messilä, Peuramaa, Ellivuori sekä Sappee. Tässä on mainittu vasta muutama. Esimerkiksi Sappee löytyy Pirkanmaalta ja tarjoaa upeita elämyksiä lumilautailijalle tai laskettelijalle. Lapsiperheille on omat rinnealueet sekä pulkkamäki. Keski-Suomesta löytyy yhtä lailla hyviä kuten esimerkiksi Tahko, Himos, Koli, Laajis, Äänemäki ja Simpsiö.

Jos on aloittelija, lasketteluvälineet voi ensimmäisillä kerroilla vuokrata laskettelukeskuksesta. Silloin voi kokeilla ja fiilistellä, miltä laji tuntuu eikä vielä sijoittaa rahaa omiin välineisiin. Vuokraamoissa on varsin asiantuntevaa henkilökuntaa ja monissa paikoissa on mahdollista tehdä välinevaraus netissä etukäteen. Isommissa keskuksissa on useampikin välinevuokraamo ja välineitä löytyy jokaiseen lajiin eli lasketteluun, lumilautailuun tai jopa telemark-hiihtoon.

Laskettelukeskukset Suomessa ja Lapin hanget

Jos on oikein intohimoinen skimbaaja haluaa varmasti lähteä maamme pohjoisen osan rinteille. Monet laskettelukeskukset Suomessa ovatkin juuri tunturien rinteillä. Iso-Syöte, Levi, Olos, Ylläs, Salla, Vuokatti, Pyhä, Ruka, Saarisekä ja Paljakka eikä tässäkään listassa taas ollut todellakaan mainittu kaikkia. Rinteet ovat hyvät ja maisemat upeat, joten pohjoiseen kannattaa suunnistaa pidemmäksikin aikaa kerralla. Viikko näissä olosuhteissa saattaa tuntua lyhyeltä, vaikka rinteessä viettäisi suurimman osan päivästä. Toki näissä keskuksissa on paljon viihdettä myös After Ski -tyyppiseen ajanviettoon.

Lumilautailu on yhtä tärkeässä roolissa kuin laskettelu yleensä, joten myös tämä laji on saanut omat lajille ominaiset rinteet ja harjoittelupaikat. Välineiden vuokraaminen onnistuu ja hiihtokouluja löytyy tarpeen mukaan. Nuoriso oppii lajin salat nopeasti ja ovat todella rohkeita kokeilemaan vaikeampiakin temppuja. Aina ei voi välttyä pieniltä onnettomuuksilta, mutta kunhan kolhut paranevat, niin laudalle voi taas nousta. Pitkät talvet ovat suomalaisten hyöty eikä rinteessä haittaa edes keinovalaistus.

Laskettelukeskukset Suomessa