Freestylehiihto – Jännää, vauhdikasta vai kaunista?

Freestylehiihto – Jännää, vauhdikasta vai kaunista?

post thumb
Alppihiihto
by Ari/ on 26 Jan 2021

Freestylehiihto – Jännää, vauhdikasta vai kaunista?

Kumparelasku on varmasti tunnetuin, kun puhutaan freestylehiihto -lajeista. Alun alkaen se muodostui kumpareista, hypyistä ja suksibaletista. Hyppyjä sentään vielä on, mutta baletti on loppunut lähes kokonaan. Laji juontaa Norjasta, jossa hiihtäjät käyttivät hiihtoaerobikiä harjoittelun osana. Nykyisellään ajatuksena on, että kaikki osa-alueet ovat tasapainossa. Tosin kuten muissakin lajeissa usein käy, niin osa-alueihin aletaan erikoistua eikä monipuolisuudesta enää puhuta samalla tavalla. Oli miten oli, taitoa se vaatii.

Freestylehiihto kutistui baletin osalta ja siitä ei enää aikoihin ole ollut maailmancupia. Hypyt eli aerials kuuluvat edelleen olennaisena osana siihen ja tämä osalaji on myös olympialaisten ohjelmassa. Skicross puolestaan on vauhdikas kilpailumuoto, jossa neljä osallistujaa laskee rataa yhtä aikaa.

Halfpipe Eli Lumikouru

Paippi on erittäin näyttävä lajina ja sitähän jokainen skimbaaja haluaa ehdottomasti kokeilla! Hypyt ovat näyttäviä ja vauhti kiihtyy tässä puolikaaren muotoisessa lumikourussa. Yksi paippirani sisältää yleensä 6-8 hyppyä. Niitä kutsutaan hiteiksi. Kilpailussa kokonaiskuva ratkaisee parhaimman laskun ja voittajan. Suomessa tästä on muodostunut eliittilaji.

Freestylehiihto on suosittua, mutta paipit puuttuvat kokonaan ruuhka-Suomesta. Sen tilalle on tullut Slopestyle, joka mukailee parkkilaskua. Tähän lajiin kuuluvat hyppyrit ja kaiteet eli reilit. Tämäkin on laji, jossa tulos arvostellaan sen perusteella, millaisen kokonaiskuvan siitä saa. Laji on harrastajien suosiossa ja siihen onkin löytynyt harrastajia todella paljon.

Freestylehiihdon Lajit

Suomalaiset ovat olleet melkoisen menestyksekkäitä näissä lajeissa. Lajit ovat näyttäviä sekä rennon oloisia. Vauhtia riittää ja välillä mennään nurin. Lajeja ovat:

• Aerials eli perinteiset hypyt • Kumparelasku eli ratalaskua tyylittelyllä ja teknisillä kuvioilla • Skicross, jossa 4 osallistujaa yhtä aikaa • Halfpipe eli lumikouru näyttäville tempuille • Big air -hyppyrit

Mikä Lajissa Viehättää?

Kumparelasku suoritetaan radalla, jossa on kumpuja sekä hyppyreitä. Radan pituus on 200-250 metriä. Laskuun sisältyy kaksi vapaavalintaista hyppyä, mutta se ei riitä, vaan kumpareet on myös laskettava mahdollisimman tyylikkäästi ja nopeasti maaliin. Lajin tuloksen kokonaispisteet lasketaan siten, että 50 % tulee tekniikasta ja loput puoliksi hypyistä sekä ajasta.

Kumparelasku on kautta aikojen sopinut suomalaisille. Janne Lahtela, Mikko Ronkainen sekä Sami Mustonen ovat tämän lajin menestyneitä nimiä. Lahtela on voittanut jopa olympiakultaa vuonna 2002 ja hän kilpaili lajin maailmancupissa huikeat 17 vuotta. Lajissa kilpaillaan myös parikumpareissa, jossa voittaja ei ole nopein vaan kokonaispisteet lasketaan samoin kuin henkilökohtaisessa kilpailussa. Tämä on hallittua tekemistä vauhdikkaalla radalla!